Celebrades les I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats

I Jornades Internacionals Ciutats i Universitats
14/12/2023 - 17:25 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

El 12 i 13 de desembre, el Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra va acollir les Jornades Internacionals Ciutats i Universitats, que en la seva primera edició, duien per lema “construint una aliança pel desenvolupament social, cultural i econòmic sostenible”. Organitzades per la Global University Network for Innovation (GUNi) i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), amb el suport de l’Ajuntament, entre altres institucions, la trobada aplegà representants de la universitat, l’administració pública i els agents socioeconòmics, amb l’objectiu de reforçar la col·laboració entre les institucions d’educació superior i el seu entorn.

Les jornades han permès explorar, des d’un debat rigorós i obert, les relacions i punts de contacte entre les ciutats i les universitats, fent aflorar reptes comuns i propostes de futur. Per fer-ho, les jornades s’han estructurat en diferents sessions dirigides a promoure el diàleg i la discussió per extreure’n conclusions compartides al voltant de temes com la democràcia del coneixement, el capital humà, la sostenibilitat o les desigualtats entre d’altres.

El departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona, i l’àrea de la qual depèn, Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, van ser presents en diverses sessions del programa. Una d’elles fou la sessió final, on es van posar sobre la taula les bases d’aquesta aliança entre ciutats i universitats. En aquesta sessió Anna Bröll, cap del departament, va compartir les conclusions de les Jornades junt amb Josep Maria Vilalta, secretari executiu de l’ACUP i director de la GUNi.

Així mateix, en la mateixa sessió final, el gerent de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Miquel Rodríguez, va participar en una taula de debat junt amb Sandra Guaita, alcaldessa de Reus, Gemma Geis, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, i Joan Guàrdia, rector de la Universitat de Barcelona, amb moderació del periodista Miquel Molina.

D’altra banda, Diana Escobar, coordinadora de projectes del departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament, va moderar la sessió paral·lela “La democràcia del coneixement: ciència al servei de la societat” que va anar a càrrec d’Ismael Ràfols, investigador sènior del Centre per als Estudis de Ciència i Tecnologia de la Universitat de Leiden i director de la Càtedra UNESCO de diversitat i inclusió en ciència global.

Les jornades van comptar amb altres intervencions, de les que en destaca la ponència principal d’obertura on es van transmetre les claus per construir una col·laboració activa i efectiva entre ciutats i universitats. La sessió va estar conduïda per Willem van Winden, professor de Ciències Aplicades de la Universitat d’Amsterdam i cofundador i assessor d’EUniverCities, i Joan Subirats, expert en polítiques públiques i exministre d’Universitats.

Conclusions de les jornades

Les conclusions de les jornades van partir del context actual, on destaca el fet que el coneixement es troba més distribuït que mai i les universitats, avui, ja no ostenten el seu monopoli. A més, les finalitats, tempos i incentius entre universitats i ciutats són força diferents, la governança és complexa i tot plegat se suma als enormes reptes que cal afrontar de manera col·laborativa. També es va destacar que fins ara la col·laboració entre universitats i ciutats ha estat sovint escassa en el terreny institucional i, per les dues bandes, sota una lògica utilitarista. Tot i que en el cas de Barcelona cal destacar que s’han desplegat polítiques de suport a la recerca, de suport a les empreses amb base científica i s’ha creat el Consell Assessor Municipal d’Universitats (CAMU).

D’aquestes i altres conclusions, es van extreure algunes recomanacions per construir una col·laboració efectiva entre universitats i ciutats, com ara impulsar el canvi d’interessos institucionals particulars a agendes compartides, de finançament clàssic de les universitats públiques a finançament orientat a reptes, projectes estratègics de ciutat o regió, potenciar les universitats com a agents culturals, visibilitzar i posar en valor les experiències que funcionen, o afavorir espais comuns de formació, de desenvolupament professional, de trobada entre equips humans de les universitats i les ciutats, entre altres propostes.

Finalment, es va definir la voluntat de posar en marxa una aliança global de ciutats i universitats i consolidar la iniciativa estratègica de la “Capitalitat Universitària Mundial”. Per fer-ho, compten amb el suport de totes les institucions que van col·laborar en la celebració de la Congrés Mundial d’Educació Superior de la UNESCO, que va tenir lloc a Barcelona el maig de l’any 2022.

Punt de partida del programa Ciutats i Universitats

La GUNi i l’ACUP, en l’organització de les jornades, van comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Fundació ”La Caixa” en el marc de la iniciativa de la capitalitat universitària mundial.

L’esdeveniment ha volgut ser el punt d’inici del Programa Ciutats i Universitats de la GUNi, una iniciativa que busca contribuir a enfortir una aliança estratègica, permanent i més sòlida entre les universitats i les ciutats pel bé del progrés social, econòmic i cultural i en el context de la societat del coneixement. Aquesta mateixa aliança permetrà projectar Barcelona i Catalunya al món en l’àmbit de la cooperació sostenible entre ciutats i universitats.